Blog - przetwory
Wyświetlono rezultaty 1-4 z 4.
Śliwki różne
23-07-2012 22:35
5
Komentarze: 9W działach: przetwory, witaminy
Jedni tworzą "Progeny", inni "Afterbombę", a ja robię powidła śliwkowe (jakby renklody, ale z ciemną skórką) i kompoty z czerownych i żółtych mirabelek. Rodzina śpi, a ja warzę. A na parapecie jeszcze czeka 5-litrowy gar z wcześniejszym gęstszym powidłem.
Porzeczki
04-07-2012 20:20
7
Komentarze: 20W działach: przetwory, witaminy
Na zdjęciu butelki (i jeden słoik) z sokiem z czarnej porzeczki (i 4 słoiki z dżemem truskawkowym) do wyniesienia do piwnicy. Przed nami jeszcze dwa garnki czerwonej porzeczki do przerobienia na dżem.
Wybaczcie, że się chwalę, ale jestem taki próżny.
Jak zrobić czekoladowego daleka?
22-06-2012 20:28
8
Komentarze: 3W działach: przetwory, film, zwierzę prymitywne, dobra rada
Przepis macie w tym miejscu. Od siebie możecie dodać tłuczone szkło czy pinezki.
[UWAGA: czekoladowy dalek w wersji "od siebie" przestaje być produktem spożywczym, a staje sie produktem kolekcjonerskim. -ZKR]
Ocalić witaminy
20-12-2009 21:41
9
Komentarze: 8W działach: przetwory, witaminy
Jest zima, jest zimno. Można się rozchorować. Niedługo ma przyjść, tfu, odwilż. Wirusy i bakterie rozmarzną i zaatakują ze zwielokrotnioną siłą. Przed nimi zabezpieczyć nas mogą owoce pigwowca zwane także niepoprawnie pigwą. Są to małe (wielości śliwek), żółte, pomarszczone i bardzo aromatyczne jabłuszka. Rosną na niedużych kolczastych krzaczkach, mają ładne czerwone kwiatki (w czasie kwitnienia, oczywiście). Mają tez dużo witaminy C i pewnie innych dobrych substancji. Wciąż można je zebrać, przemarznięcie im nie szkodzi. Trzeba tylko zdążyć przed odwilżą.
Co można zrobić z pigwy (będę używał...